Cevi za pijačo, cevi za živila
Cevi za pijačo in cevi za živila ne smejo imeti negativnega učinka na transportirane medije. Veljajo posebni predpisi.
Cevi za pijačo in cevi za živila ne smejo imeti negativnega učinka na transportirane medije. Veljajo posebni predpisi.
Izbrani izdelki, znamke in nasveti iz prodajnega programa Cevi za pijačo, cevi za živila.
Continental | Cevi za pitno vodo
Visokofleksibilna in istočasno univerzalno uporabna cev za pitno vodo s posebno prozorno notranjostjo cevi brez mehčalcev, ki izpolnjuje vse stroge zahteve pravilnika o pitni vodi in jo združuje s prednostmi gumijastih gibljivih cevi.
Continental | Cevi za mleko, cevi za živila z maščobo
Visokofleksibilna tlačna cev s fleksibilno spiralo iz umetne mase za zanesljivo in varno uporabo za vozila za zbiranje mleka.
Semperit | Gibljive cevi za mleko in paro
Visokokakovostna posebna cev za čiščenje s paro ter vročo in mrzlo vodo. Primerna tudi za transport mleka in mlečnih izdelkov, živalskega in rastlinskega olja ter masti.
Naše cevi za živila, npr. cevi za pijačo, cevi za pitno vodo, silikonske cevi ali cevi za živila z vsebnostjo maščobe ustrezajo narodnim in mednarodnim standardom in zahtevam. Tako je zagotovljeno, da se upoštevajo zahteve glede higiene, čistoče in obstojnosti na čistilna sredstva ter da snovi, ki škodujejo zdravju, ne preidejo na transportirana živila.
Zelo pomembna uredba na področju cevi za živila je Okvirna uredba EU 1935/2004. Ta uredba zagotavlja, da je vsak material, ki prihaja v stik z živilom direktno ali indirektno, dovolj inerten. Pri uporabi cevi za živila:
je lahko prehod posameznih snovi v živila zgolj minimalen;
ne sme biti ogroženo zdravje ljudi;
se struktura živila ne sme spremeniti;
te ne smejo imeti vpliva na okus, vonj, barvo itn. živil.
Standardi, ki so pomembni na področju cevi za živila:
Uredba (EU) št. 10/2011 o materialih in predmetih iz umetne mase, ki smejo priti v stik z živili
Uredba (EG) št. 2023/2006 o dobri proizvodni praksi za materiale in predmete, ki so namenjeni za stik z živili
Uredba o pitni vodi: nacionalno izvajanje v Avstriji in Nemčiji
Smernica KTW: smernica za higiensko oceno organskih materialov pri stiku s pitno vodo
ÖVGW/DVGW: avstrijsko oz. nemško združenje za oskrbo z vodo in plinom
FDA CFR § 177.2600: Organ za nadzor živil in zdravil Združenih držav Amerike
BfR: Nemški zvezni inštitut za oceno tveganj
Cev moramo po vsaki uporabi in pred vsakim preizkusom očistiti in sprati, saj tako preprečimo nastanek bakterij. Pri parnem čiščenju ali čiščenju s kemičnimi dodatki moramo upoštevati obstojnost posameznih cevnih komponent (POZOR: Sulice za parno čiščenje niso dovoljene). Za zagotavljanje optimalne življenjske dobe izdelkov, brezhibno delovanje ter preprečitev vpliva na okus in vonj transportiranih živil priporočamo, da upoštevate spodaj navedene nasvete glede čiščenja.
Večinoma pri novih ceveh ni nobenih sledi vonja ali okusa transportiranih živil. Če imajo nove cevi vseeno tipičen vonj po gumi, napolnite cev z vročo vodo in skladiščite vsaj 10 ur. Po praznjenju cevi mora vonj izginiti. V primeru, da temu ni tako, perite cev 24 ur z 1 % fosforjevo kislino, nato še z 2 % natrijevim lugom ali 2 % raztopino sode in na koncu s čisto pitno vodo.
Cevi morajo biti po prvem čiščenju oz. v rednih razmakih očiščene s standardnim čistilnim ali dezinfekcijskim sredstvom. Pri izbiri ustrezni sredstev je v pomoč spodnja tabela obstojnosti.
Pogoji za cevi tipa LM2, LM3, LMD NBR, LMH NBR, LOSP, LMSP, LME, LM4 in LM4S od Semperit
Čistilno sredstvo | Koncentracija | Temperatura | |
---|---|---|---|
Kisline | (npr. fosforjeva kislina, solitrna kislina, žveplova kislina in standardna čistila s temi snovmi) | 1–2 % | +25 °C |
Lugi | (npr. natrijev lug, raztopina sode in standardna čistila s temi snovmi) | 2 % | +80 °C |
Dezinfekcijsko sredstvo | (npr. perocetna kislina) | 500 ppm | +25 °C |
Pogoji za cevi tipa LMU in LMUS, LM1-EPDM in LM1S-EPDM, LMD, LMB in LMBS od Semperit
Čistilno sredstvo | Koncentracija | Temperatura | |
---|---|---|---|
Kisline | (npr. fosforjeva kislina, solitrna kislina, žveplova kislina in standardna čistila s temi snovmi)) | 2 % | +40 °C |
Lugi | (npr. natrijev lug, raztopina sode in standardna čistila s temi snovmi) | 5 % | +90 °C |
Dezinfekcijsko sredstvo | (npr. perocetna kislina) | 2.000 ppm | +40 °C |
Dodatno so vse gibljive cevi parljive ustrezno z opisom izdelka.
Pogoji za vse tipe cevi od Contitech
Čistilno sredstvo | Temperatura in trajanje |
---|---|
Voda | +90 °C, maks. 20 min |
Para | 2 x +130 °C, maks. 20 min |
Čistilno sredstvo | Temperatura in trajanje |
---|---|
Natrijev lug (NaOH) | 2 % pri sobni temperaturi, maks. 30 min |
Vodikov peroksid (H2O2) | 0,15 % pri sobni temperaturi, maks. 30 min |
Solitrna kislina (HNO3) | 0,5 % pri sobni temperaturi, maks. 30 min |
V vsakem primeru morate cev sprati s pitno vodo.
Za čiščenje gibljivih cevi za živila lahko uporabite skoraj vsa čistilna in dezinfekcijska sredstva poznanih proizvajalcev. Upoštevati je treba navedene podatke o koncentraciji in temperaturi za gumijaste cevi, ki jih je navedel proizvajalec. Prav tako so lahko priporočena posebna čistilna in dezinfekcijska sredstva za sisteme CIP.
CIP – Cleaning in Place (čiščenje na mestu) – je postopek za čiščenje proizvodnih naprav in cevnih napeljav. Naprava se očisti brez potrebe po predhodni demontaži.
V osnovi je bilo CIP čiščenje namenjeno za živilsko industrijo in mlekarstvo. Danes se uporablja predvsem v gradbeništvu in farmaciji.
Čistilni postopek je odvisen od izdelka, npr. živila, pivo ali mlečni izdelki. CIP ima večinoma 6 korakov:
Predhodno spiranje z vodo za odstranjevanje večjih umazanij
Spiranje naprave z lugom ali čistilnim sredstvom
Vmesno spiranje vodo za izpiranje sledi čistilnega sredstva
Spiranje naprav s kislino
Izpiranje s čisto vodo
Opcijsko: Dezinfekcija: Naprava se po koncu proizvodnje, npr. čez vikend, napolni z dezinfekcijskih sredstvom
Primernost gibljive cevi za živila prepoznamo po simbolu kozarca in vilice in/ali po oznaki EG-uredba št. 1935/2004.
Za transportiranje živil ni pomembna le primernost gibljivih cevi ampak tudi cevnih armatur in cevnih povezav.
Za cevne napeljave za transport živil priporočamo naslednje izdelke:
Ženski del priključka MMD brez objemk za živilsko in farmacevtsko industrijo, z narebričenim cevnim nastavkom za polovične objemke po DIN EN 14423 za parne aplikacije, stožčastim nastavkom in utorno matico z okroglim notranjim navojem.
Lüdecke | Hitro priključne sklopke, vtične sklopke
Enostransko ali obojestransko zaporna standardna enoročna hitra sklopka iz nerjavečega jekla 1.4305, DN 7,2 s cevnim nastavkom za transport najrazličnejših medijev pri povečanih zahtevah po čistoči in higieni.
Cevne povezave
Kontaktirajte nas
Prijavite se in kontaktirajte vašega svetovalca. Z veseljem pa pomagamo tudi neregistriranim kupcem.