Menu
Priporočila

Izbrani izdelki, znamke in nasveti iz prodajnega programa Matice.

Matica šestroba DIN 934, nerjaveče jeklo A2 | Matice šestrobe
Že ogledano
Kupljeno
Matica šestroba DIN 934, nerjaveče jeklo A2

Matice šestrobe

Matica iz nerjavečega jekla z metričnim regulacijskim navojem po standardu.

Matica šestroba s prirobnico, DIN 6926, nerjaveče jeklo A2 | Matice varovalne
Že ogledano
Kupljeno
Matica šestroba s prirobnico, DIN 6926, nerjaveče jeklo A2

Matice varovalne

Varovalna matica iz nerjavečega jekla s prirobnico in poliamidnim vložkom ter metričnim regulacijskim navojem.

Matica šestroba DIN 439 B, jeklo 04, pocinkano, fini navoj | Matice šestrobe
Že ogledano
Kupljeno
Matica šestroba DIN 439 B, jeklo 04, pocinkano, fini navoj

Matice šestrobe

Nasprotna matica iz jekla v nizki obliki, z metričnim finim navojem po standardu.

Matica krilata, oglata oblika, DIN 314, nerjaveče jeklo A2 | Posebne matice
Že ogledano
Kupljeno
Matica krilata, oglata oblika, DIN 314, nerjaveče jeklo A2

Posebne matice

Krilata matica iz nerjavečega jekla v ameriški obliki po standardu.

Najboljše znamke iz Matice
Vse blagovne znamke

Uporaba matic

Matice, imenovane tudi vijačne matice, so nasprotje vijakov in se uporabljajo takrat, kadar moramo povezati dva ali več delov brez navoja s pomočjo vijačne zveze. Imajo potreben notranji navoj, v katerega se privijejo vijaki z zunanjim navojem. O varni povezavi lahko govorimo zaradi ustreznega navoja vijaka in navoja matice ter natančno opredeljeni montaži. Takrat govorimo o t. i. skoznji povezavi.

Na prvi pogled
  Matice pri podjetju Haberkorn
  Haberkorn nudi širok izbor matic.

  Različne izvedbe matic in pravilna izbira

  Najpogosteje uporabljene matice so šestrobe matice. Glede na aplikacijo oz. namen pa lahko uporabimo tudi druge izvedbe matic:

  Vrste matic (oblike) so tako vsestranske, kot je njihov način uporabe. Variiramo lahko glede na aplikacijo, izvedbe delov in montažo. Primer šestrobe matice: Zaradi njene zunanje geometrije lahko s pomočjo viličastega ključa ali momentnega ključa pri montaži zatezno moč (montažni vrtilni moment) idealno prenesemo v povezavo. V primeru, da želimo montažo opraviti ročno in brez velike sile, so za to idealne krilate matice ali narebrene matice. Matice z obroči se uporabljajo tudi kot pripomoček za pritrditev, za lažje dvigovanje in transport delov. Pazite, da takrat uporabljate samo matice z oznako CE.

  V osnovi velja: Pomembno je, da se navoj vijaka in navoj matice ujemata. To pomeni, da k metričnemu vijaku sodi metrična matica. Samoumevna je tudi kombinacija enakega premera vijaka in matice.

   Poleg ustrezne kombinacije navojev moramo upoštevati tudi trdnost, in sicer mora matica ustrezati razredu trdnosti uporabljenega vijaka. Če uporabimo pocinkan vijak iz jekla z razredom trdnosti 8.8, mora tudi matica biti iz jekla, imeti pocinkano površino in razred trdnosti 8.8. V izrednem primeru odpovedi povezave, se postrga navoj matice in ne vijaka, saj je večinoma cenejše zamenjati matico kot pa vijak.


  Različne površine matic in namen uporabe

  pocinkane jeklene matice in vijaki
  Za splošno uporabo večinoma uporabljamo pocinkane jeklene matice.

  Potrebna površina ali idealen material sta odvisna od namena uporabe samega dela.

  Za uporabo brez močnih vremenskih vplivov ali drugih vplivov, ki pospešujejo korozijo, večinoma zadostujejo pocinkane matice iz jekla. Kadar se uporabljajo večinoma na prostem, je smiselna obstojna površinska zaščita. Za slednje so idealne vroče pocinkane matice ali matice s cink-nikelj oplaščenjem.

  Pri vroče pocinkanih maticah je treba upoštevati, da je navoj zaradi proizvodnega postopka prazen in se oblikuje še le po postopku oplaščenja – zaščita pred proizvodnjo je zagotovljena še le v privijačenem stanju.

  Pri ekstremnih okoljskih ali kemičnih vplivih se uporabljajo matice iz nerjavečega jekla. Te matice so izjemno obstojen na rjo in kisline.

  Merilo za obstojnost jeklenih matic proti korozijo je t. i. obstojnost na rdečo rjo, ki je določena s pomočjo preizkusa s solnim pršenjem. Pri tem preizkusu merimo čas do nastanka prvih madežev rdeče rje na površini.

  Za matice iz nerjavečega jekla ni možno določiti obstojnosti s pomočjo preizkusa s solnim pršenjem. Za te matice obstaja PREN vrednost (Pitting Resistance Equivalent Number), ki poda informacije o obstojnosti na korozijo.


  Matice kot varovalni elementi

  Muttern mit Verliersicherung

  Vibracije ali prečni premiki lahko privedejo do razrahljanja ali celo ločitve vijačne zveze. V teh primerih je priporočljiva uporaba zaščite pred izgubo oz. razrahljanjem. To nalogo opravijo ustrezne matice.

  Zaščita pred izgubo

  Te matice ustvarijo vpenjalni učinek v navoju vijaka, ampak možnosti pred razrahljanjem ne morejo popolnoma preprečiti. Razvita prednapetostna sila pade za več kot 20 %. Optično se to na povezavi ne opazi.

  Zaščita pred razrahljanjem

  Te matice ohranjajo minimalno preostalo prednapetostno silo vijačne zveze na vsaj 80 % pri začetnem rahljanju.

  Ste prvič pri nas?
  Prosimo prijavite se ali pa se registrirajte. Tako nas boste lažje kontaktirali.
  Kontakt

  Kontaktirajte nas
  Prijavite se in kontaktirajte vašega svetovalca. Z veseljem pa pomagamo tudi neregistriranim kupcem.

  Kontakt
  Izberite prodajni programNazaj Zapri
  Blagovne znamke