Menu
Ozobljeni elementi v ozadju

Ozobljeni elementi

Ozobljeni elementi, npr. zobniki, zobate letve ali utorne gredi, so vsestransko uporabni in se vedno znova pojavljajo v obliki pogonskih elementov na področju strojegradnje.

Pojdi na vodnika Več o tem
Priporočila

Izbrani izdelki, znamke in nasveti iz prodajnega programa Ozobljeni elementi.

Zobnik s pestom, jeklo, kaljeni zobje, Modul 6 | Zobniki
Že ogledano
Kupljeno
Zobnik s pestom, jeklo, kaljeni zobje, Modul 6

Zobniki

Zobnik z ravnim ozobljenjem (M6) iz jekla, z enostranskim pestom in kaljenimi zobmi. S prilagojeno razdaljo dveh ali več parjenih zobnikov se zobje zgrabijo drug v drugega in prenašajo rotacijsko gibanje.

Zobnik s pestom, jeklo, Modul 2,5 | Zobniki
Že ogledano
Kupljeno
Zobnik s pestom, jeklo, Modul 2,5

Zobniki

Zobnik z ravnim ozobljenjem (M2,5) iz jekla, z enostranskim pestom. S prilagojeno razdaljo dveh ali več parjenih zobnikov se zobje zgrabijo drug v drugega in prenašajo rotacijsko gibanje.

Zobnik s pestom, jeklo, kaljeni zobje, Modul 2 | Zobniki
Že ogledano
Kupljeno
Zobnik s pestom, jeklo, kaljeni zobje, Modul 2

Zobniki

Zobnik z ravnim ozobljenjem (M2) iz jekla, z enostranskim pestom in kaljenimi zobmi. S prilagojeno razdaljo dveh ali več parjenih zobnikov se zobje zgrabijo drug v drugega in prenašajo rotacijsko gibanje.

Utorna gred DIN ISO 14, hladno vlečena | Utorne gredi in puše
Že ogledano
Kupljeno
Utorna gred DIN ISO 14, hladno vlečena

Utorne gredi in puše

Hladno vlečena utorna gred po DIN ISO 14 se uporablja tam, kjer so zahtevane večje sile obračanja z možnostjo aksialnega premika oz. zagozditve.

Ozobljeni elementi – lažji prenos moči

Poganjanje, transport ali pozicioniranje – s Haberkonovimi ozobljenimi deli je mogoče prav vse. Ozobljeni deli, kot so zobniki so lahko izdelani iz različnih materialov. Večinoma so izdelani iz jekla (C45 ali St52) in nekaljeni. Obstajajo pa tudi številne druge izvedbe, npr. iz nerjavečega jekla, umetne mase ali s kaljenim ozobljenjem.

Na prvi pogled
  Ozobljeni elementi
  Ozobljeni elementi so vsestransko uporabni.

  Kratek pregled ozobljenih elementov

  Med izdelke, ki spadajo pod ozobljene elemente sodijo zobniki, zobate letve in stožčasti zobniki. Ozobljeni elementi so vsestransko uporabni in jih lahko najdemo v obliki pogonskih elementov povsod v strojegradnji. Ozobljeni elementi so lahko iz različnih materialov. V standardni izvedbi so iz jekla (C45 ali St52) in nekaljeni. Vsestranski material skrbi za dolgo življenjsko dobo in izjemen prenos. Nekatere aplikacije pa vseeno zahtevajo posebne lastnosti. Takrat standardni jekleni elementi v korozivnih območjih hitro pridejo do svoje meje in začnejo deli rjaveti. Koncentracija v korozivnih območjih in temperatura skrajšata življenjsko dobo ozobljenega elementa iz jekla. V teh primerih uporabljamo ozobljene elemente iz nerjavečega jekla ali ali ozobljene elemente s posebnim oplaščenjem.

  3D pogled na dele zobnikov
  Ozobljeni elementi so večinoma iz jekla.

  Ozobljeni elementi iz nerjavečega jekla

  Zobniki iz nerjavečega jekla

  Nerjaveča jekla so visokolegirana in imajo vsaj 12-% delež kroma. Iz tega razloga jekla ne rjavijo oz. so obstojna na korozijo. Dandanes se uporabljajo v industrijskih aplikacijah vedno pogosteje, saj prinašajo veliko prednosti. Nerjaveče jeklo ima visoko obstojnost proti kemičnim snovem. Te prednosti z veseljem izkoristimo tudi pri zobnikih in zobatih letvah iz nerjavečega jekla.


  Enostaven prenos moči s pomočjo zobnikov

  Čelno ozobljeni pogoni so priljubljeni predvsem zaradi enostavnega in hkrati učinkovitega mehanskega prenosa moči z visoko učinkovitostjo. Zobnik se pritrdi v ozobljenje nasprotnega zobnika (enaki modul, ampak večinoma z nižjim ali višjim številom zob) ali v zobato letev. Najpreprostejša oblika čelno ozobljenega pogona je sestavljena iz dveh gredi, na katerih je po en zobnik.

  Zobniki s poševnim ozobljenjem lahko zmanjšajo obremenitev na posamezni zob zobnika in jo porazdelijo na večje število zob oz. na večjo površino. Zniža se tudi raven hrupa pri obratovanju. 

  Standardni zobniki z enostranskim pestom in zunanjim ozobljenjem ter zobniki brez pesta pokrivajo večino aplikacij v strojegradnji in jih lahko obdelamo individualno ali na mero. Uporabni so v majhnih in velikih pogonih.

  Vrste zobnikov s kaljenim ozobljenjem, v nerjaveči izvedbi ali iz umetne mase so prav tako del že tako ali tako obsežnega sortimenta. Območja uporabe in prednosti izvedb iz različnih materialov:

  Material oz. izvedba zobnika

  Območje uporabe

  Prednosti

  Jeklo (npr. C45, St52)

  Enostavni čelno ozobljeni pogoni s standardnimi deli za visok prenos moči

  - Cenovno ugodno

  - Robustno

  - Na zalogi

  Jeklo s kaljenim ozobljenjem

  Pogoni z visoko obremenitvijo in povišanim potencialom obrabe

  - Boki zob imajo dobro obstojnost na obrabo

  - Dolga življenjska doba

  Nerjaveče jeklo (npr. 1.4301, 1.4305 ali visokolegirana nerjaveča jekla)

  Pri potrebi po dolgi življenjski dobi v območjih z vplivi korozije

  - Dobra obstojnost na korozijo

  - Delna obstojnost na kemikalije

  - Dolga življenjska doba

  Umetna masa (npr. PA, POM/Delrin)

  Aplikacije, kjer je zahtevana nizka raven hrupa in majhna teža

  - Majhna teža

  - Nizka raven hrupa

  - Možnost suhega delovanja in brez maziva

  - Obstojnost proti kemikalijam (odvisno od umetne mase)


  Izračun modula

  Modul (sic!) je mera za velikost zob zobnika. Modul m je razmerje med premerom delilnega kroga zobnika d in številom zob z. Pri izbiri bodite pozorni na skladnost obeh modulov.

  Modul je mera za velikost zob zobnika.
  Modul je mera za velikost zob zobnika.

  Montaža ozobljenih elementov

  Obstajajo različne možnosti za zagotavljanje prenosa moči med gredjo in pestom. Kadar gre za gred-pesto povezavo poznamo tri vrste povezav (glej spodaj). Izbira je odvisna od naslednjih dejavnikov: dovoljen prenos moči, prenos vrtilnega momenta in možnost montaže/demontaže.

  Toga povezava

  Prenos moči pri togi povezavi poteka z nasprotnim napenjanjem dveh delov, npr. zobnika in gredi ter nastalo torno pritrditvijo.

  Za hitro in enostavno montažo so primerne predvsem stezne puše Taperlock, saj ustvarjajo togo povezavo med gredjo in pestom. So primerne za takojšnjo uporabo in na voljo v vseh standardnih velikostih. Njihova demontaža in ponovna uporaba je preprosta.

  Primeri: objemke za stiskanje, pesta, stezne puše

  Oblikovna povezava

  Za aplikacije za prenos višjih vrtilnih momentov se priporoča oblikovna povezava. Najpogostejša oblika gred-pesto povezave je z moznikom in utorom. Primerno le za aplikacije z nižjo udarno obremenitvijo. Pri močnejših udarnih obremenitvah in hkratnih aksialnih premikih priporočamo uporabo utornih gredi in utornih puš ali zobatih letev, saj lahko prenašajo večje vrtilne momente. 

  Hladno vlečene utorne gredi po DIN ISO 14 so primerne predvsem za aplikacije, kjer je zahtevane večje sile obračanja. Utorne gredi so na voljo v izvedbah s prirobnico ali brez prirobnice ter z vpenjalnim obročem za aksialno pritrditev povezav utornih gredi. 

  Primeri: moznik po DIN 6885, utorne gredi, zobate letve

  Posebna povezava

  Alternativa za toge in oblikovne povezave, ki omogoča lepljenje zobnikov na gred z uporabo različnih snovi, npr. Loctite, ali pa varjenje. Pomanjkljivost je, da to povezavo težko ločimo ali pa je sploh več ne gre ločiti. 

  Primeri: lepljenje, varjenje


  Ozobljeni elementi – od standardnih delov do delov izdelanih po načrtu

  Deli zobnikov so strojno obdelani
  Ozobljeni deli so lahko izdelani tudi po načrtu.

  Ne najdete primernega izdelka v našem standardnem programu? Ni problema. Za vas lahko izdelamo tudi ozobljene elemente po načrtu. Pošljite povpraševanje z načrtom in skupaj z našimi partnerji bomo preverili, ali lahko uresničimo vaše želje in potrebe.

  V našem skladišču je velika zaloga zobnikov in zobatih letev. Dobavili bomo dele, ki so izdelani po načrtu in pripravljeni za montažo na gred. Velika zaloga omogoča kratek dobavni čas majhnih oz. srednjih naročil.

  Tomaz Tušek

  Kontakt

  Tomaz Tušek
  Vodja sortimenta pogonski elementi
  Ste prvič pri nas?
  Prosimo prijavite se ali pa se registrirajte. Tako nas boste lažje kontaktirali.
  Kontakt

  Kontaktirajte nas
  Prijavite se in kontaktirajte vašega svetovalca. Z veseljem pa pomagamo tudi neregistriranim kupcem.

  Kontakt
  Izberite prodajni programNazaj Zapri
  Blagovne znamke